Designduo Formafantasma presenteert hun onderzoek naar mondiale ertsstromen die het gevolg zijn van de productie van felbegeerde elektronische objecten. Ze maken verborgen processen zichtbaar: van bovengrondse mijnbouw tot lozing van elektronisch afval. Gesprekspartner is curator Natasha Hoare. Gemodereerd door Tamar Shafrir (Het Nieuwe Instituut).

datum
03/05/2017
tijd
19:30 – 21:00
taal
Engels
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Programma€ 7,50
Programma studenten en Vrienden van Het Nieuwe Instituut€ 3,75
Thursday Bite (zonder programma)€ 7,50
BankGiro Loterij VIP-KAARTGratis

Mineralen en edelmetalen vormen de basis voor de meest begeerde objecten in onze samenleving – krachtige elektronische apparaten, technische instrumenten, handelsgoederen, valuta en bijzonder vormgegeven artefacten. De processen van hun winning en lozing blijven grotendeels verborgen voor de rijke consumenten in de post-industriële landen, ondanks de verreikende gevolgen ervan voor het landschap, het klimaat en het samenleven van de mensen die in de mijnbouwregio's wonen en werken. Formafantasma onderzoekt, kijkend naar het consumptiegedrag, nieuwe manieren om mineralen te winnen, er toegang toe te verkrijgen, en ze te gebruiken en te lozen. In opdracht van de National Gallery of Victoria in het Australische Melbourne zullen dit onderzoek en de uitkomst ervan in december 2017 worden gepresenteerd.

In deze aflevering van de serie Design Dialogues van Het Nieuwe Instituut zal Formafantasma de voortgang van hun onderzoek naar ertsstromen bespreken, en de manier waarop zij als creatieve praktijkmensen reageren op een materiële context die wordt gekenmerkt door politieke, ecologische en technologische conflicten. Ze zullen vooral de grote materiële voetafdruk belichten van de designproducten waarvan de gevolgen grotendeels immaterieel zijn – de mobiele telefoons, laptops en andere elektronische apparaten waarvan de microprocessoren, bedrading, transistoren en batterijen afhankelijk zijn van wolfraam, tantalium, goud en andere metalen. Hoe moeten designers in dit zwaarbeladen landschap van consumentenverlangen, industriële mijnbouw en het hergebruik van elektronisch afval hun rol bevechten?

De discussie zal ook gaan over de impact van culturele instituten op het onderzoek van materiaalstromen die de grondslag vormen van de productie van kunst, technologie, oorlog en het dagelijks leven. Natasha Hoare zal haar perspectief bieden als curator van de Witte de With-show Art in the Age Of…Energy and Raw Material uit 2015, die ook aandacht schonk aan de centrale rol van mineralen en andere materialen binnen de productie en circulatie van kunst.

Studio Formafantasma

Andrea Trimarchi en Simone Farresin vormen samen Studio Formafantasma, een Italiaans design-duo, gevestigd in Amsterdam. Het werk van Formafantasma wordt gekenmerkt door experimentele materiële onderzoeken, onderzoeken naar de relatie tussen de traditie en de lokale cultuur, een kritische benadering van duurzaamheid, en reflecties over het belang van objecten als culturele betekenisdragers.

Natasha Hoare

Natasha Hoare is curator bij Witte de With, Centrum voor Hedendaagse Kunst in Rotterdam. Ze is als co-curator opgetreden bij de tentoonstellingen Art In The Age Of...Energy and Raw Material en Art In The Age Of...Asymmetrical Warfare, en heeft de begeleidende publicatie Art in the Age Of… geredigeerd (2015). Het programma, dat een jaar heeft geduurd, onderzocht de productie en circulatie van kunst in hedendaagse economische, materiële en technologische netwerken.

Design Dialogues

Een veelzijdige reeks dialogen met makers, ontwerpers en beschouwers over design. De discussies richten zich op het ontwerpproces van grondstof tot eindproduct en verkennen onderwerpen als esthetiek, technologie en ethiek. Speciale aandacht gaat uit naar de interactie tussen objecten en duurzaamheid als onderdeel van een cyclische benadering van het ontwerpproces. In de dialogen wordt onderzocht hoe traditionele noties als waarde en materialiteit opnieuw betekenis krijgen in een van design doordrongen cultuur, gemedieerd door digitale technologieën.

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18:30 uur de ene keer keuze uit verschillende soepen met brood, de andere keer een quiche met salade. Dinervouchers a € 7,50 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de via de link Tickets op de pagina van de betreffende Thursday Night activiteit.

 

Fellowship Programma
Philip Schütte, Ottokaan and Sascha Landshoff

Dit project maakt deel uit van de programmalijn Partnerprojecten en het dossier Onderzoek.

Het fellowship programma van Het Nieuwe Instituut biedt ontwerpers en onderzoekers op het gebied van architectuur, design en digitale cultuur de ruimte om gedurende een half jaar onderzoek te doen.